Gezond wandelen voor de natuur
Nu het steeds volop lenteweer is en ik in de aanloop naar mijn tentamens gek werd van het binnen zitten, ben ik vaker buiten gaan wandelen. Natuurlijk ben ik niet de enige die vaker gaat wandelen, overal hebben mensen zin in hun hoofd vol met frisse lucht. Op de mooie zonnige dagen banjeren wandelaars, hondenbaasjes, gezinnen en vogelaars door de modder en de takken. Veel van deze mensen die claimen dat ze natuurliefhebbers of dierenvrienden zijn vergeten vaak toch iets belangrijks.
Vorige week heb ik al geschreven over het aangelijnd houden van honden en over maatregelen die je kunt nemen om de jacht op vogeltjes door huiskatten te minimaliseren. Toch is het ook belangrijk om de kids in het gareel te houden. Rennen en gillen door het bos is nou niet ideaal voor sommige bosbewoners. Zorg dus dat je dit goed aan de man brengt voordat je met kinderen op pad gaat.
Daarnaast kijken de meeste kinderen niet allen met hun ogen, maar vooral met hun handen. Dat is in principe niet zo erg, want over de natuur leren is veel leuker als je zelf kunt ontdekken en zo blijft dit ook beter hangen. Alleen kunnen ze zo ook onbedoeld ziektes verspreiden. Zelf ziektes oplopen is het probleem niet, een wormenpilletje en het is weer klaar of twee dagen even niet naar school. Heftige ziektes in de natuur oplopen gebeurt ook niet zomaar en kinderen die zelf lekker rond banjeren zijn vaak toch al oud genoeg dat ze weten dat je niet zomaar alles in je mond stopt. Vergiftiging van planten zit er dan dus ook niet in.
Maar ziektes verspreiden die schadelijk zijn voor de natuurgebieden, dat is iets wat best waarschijnlijk kan zijn. Bij mij in de stad staan kastanjes die bijna allemaal besmet zijn met kastanjebloedingsziekte. Daarnaast is door vrijwel heel Nederland essentakkensterfte een probleem. Mensen beseffen het zich niet, maar ook planten kunnen ziek worden door virussen of bacteriën, net als wij. Dit zijn dan wel andere dan de ziektes die wij krijgen natuurlijk.
Je zou maar lekker verstoppertje spelen als kind en een boom is de buurtplek waar wordt geteld. Als je er dan tegenaan leunt – misschien wel tegen een besmette plek, en je gaat bij het zoeken naar je medespelers tegen een andere boom leunen dan is er best een kans dat die boom ook besmet kan raken. Mag je nu opeens niet meer tegen bomen aanleunen? Nee hoor, in zo’n vaart zal het niet lopen want bij de meeste plantziektes vindt de infectie plaats via een wond of scheur in de plant, dus dan moet je wel toevallig daar de plant aanraken.
Terwijl de kids en de hond (aangelijnd) vrolijk door het bos huppelen verzamelt het profiel van de schoenen meer dan alleen modder en de hond meer dan alleen takken. Schimmels en bacteriën kunnen zo van het ene natuurgebied naar het andere vervoerd worden. Een mooie paddenstoel in het ene bos kan een bedreiging voor bomen in het andere bos zijn.
Misschien klinkt dit erger dan je denkt, maar onder de amfibieën woeden ernstige schimmelziektes die de huid van deze dieren aantasten. Omdat amfibieën deels via de huid ademen kan deze schimmel dodelijk zijn. Een andere schimmel heeft ervoor gezorgd dat de prachtige vuursalamander ernstig bedreigd is. De Bsal-schimmel ‘eet’ als het ware de huid van de salamander weg. Dat is een erg pijnlijke manier om binnen een paar dagen aan je einde te komen. Ik zal jullie de beelden besparen.
Deels komt het door ons mensen dat deze schimmels en veel andere ziektes verspreid raken. Bijna niemand doet het, maar om deze reden moet je eigenlijk regelmatig je wandelschoenen of laarzen ontsmetten. Voor mensen die onderzoek doen in het veld zoals bijvoorbeeld vogels ringen of andere metingen en tellingen waarbij gereedschap wordt gebruikt, geldt ook dat dit gereedschap ontsmet moet worden na gebruik.
Al met al is het dus goed om jezelf voor de zekerheid aan te leren om regelmatig wandelschoenen te ontsmetten. Dit kan prima met allesreiniger, een schuursponsje en wat lauwwarm water. Het is ook gelijk een goed moment om de conditie van je wandelschoenen te controleren. Wandelen en van de natuur genieten is heerlijk, maar ziektes achterlaten waar ze horen ook.
Meld je hieronder aan voor een excursie over stadsnatuur
Op 17 mei en 31 mei vinden wandelingen plaats in Almere Poort door de wijk en een stukje door Pampushout voor jong en oud. Ga je mee op pad met Anouk Tussen de Natuur om van alles over stadsnatuur te leren?