Bijna was ik deze week spontaan naar Texel gegaan voor de brileider. Helaas had ik andere verplichtingen op de planning. Wie weet komt er ooit een andere zeldzame vogel voorbij waarvoor ik me wel aan het twitchen ga wagen. Gelukkig zit mijn tentamenweek er inmiddels op en terwijl ik zit te duimen of ik alles gehaald heb, is het zo koud en grijs buiten. Als het dan zo koud is, doe er dan een pak sneeuw bij denk ik dan altijd. Waarschijnlijk zullen er nog wel meer weken volgen die grijs, nat, koud en vol wind zijn. Niet de ideale omstandigheden om te gaan wandelen. Wat moet je dan als je het buitenleven zo lief hebt?
Dan is het natuurlijk tijd om de spelletjeskast in te duiken! Naast het welbekende Catan bestaan er nog veel meer uitdagende en strategische bordspellen en zelfs heel veel bordspellen die met natuur te maken hebben. Bij dezen deel ik met liefde mijn persoonlijke favorieten en een klein verlanglijstje.
Voor iemand wier lievelingsdieren vogels zijn, kan er natuurlijk maar één op nummer één staan: Wingspan! Wingspan is een strategisch bordspel waarbij je vogelkaarten op je eigen spelbord legt. Hoe meer vogels er naast elkaar in één gebied liggen, hoe meer acties je kunt uitvoeren, want elke vogel heeft een eigen eigenschap waar je iets mee kan. Om de vogelkaarten neer te leggen moet je betalen met eieren en voedsel en tijdens je beurten kun je vogelkaarten spelen, kaarten trekken, eieren leggen of voedsel verzamelen. Elke vogelkaart is voorzien van een prachtige tekening, een weetje over de soort en de eigenschappen zijn altijd terug te herleiden aan het gedrag van de vogelsoort! Zo kun je kaarten onder een vogel verzamelen bij vogels die in het wild andere vogels eten of die in het wild in groepen leven en zwermen vormen. Één dikke vette bonus is dat er ook een app is waarmee je de vogelkaarten scant en dan is het geluid van desbetreffende vogelsoort te horen! Helaas doet de app het bij mij niet met de Azië uitbreiding.
Ja, er zijn dus ook uitbreidingen van dit spel van de continenten Europa, Oceanië en Azië. Als je met álle vogelkaarten door elkaar speelt is het wel een hels gedoe om alles weer op te ruimen en je komt lang niet aan alle vogels toe. Ook niet met vijf personen denk ik, maar ik heb het nog nooit met vijf personen gespeeld. Als je dit graag wilt spelen maar je speelt vaak met zijn tweeën en vindt het basisspel te duur, dan raad ik alleen Azië aan omdat je deze versie op zichzelf staand met zijn tweeën kan spelen. Heb je niemand om mee te spelen? Geen probleem! Er is ook een manier in de speluitleg hoe je dit spel in je eentje tegen een fictieve tegenstander kunt spelen. Ik vind het wel moeilijk om de Automa te verslaan.
Gisteren las ik dat er op 22 januari ook een Finspan uitkomt. Drie maart komt deze ook uit in het Nederlands. Het concept is vrijwel hetzelfde maar het gaat over vissen en is minder ingewikkeld. Ik heb de trailer gekeken en het is wel echt genoeg anders dan de vogelvariant. Wederom zijn de tekeningen prachtig en is dit spel ook te spelen tegen de Nautoma (haha, ze hebben er écht een ‘n’ voor gezet zodat het met het zeethema overeen komt). Dus wie weet doe ik deze wel aan mezelf cadeau in de lente.
Mijn tweede favoriet is niet zo erg aan de natuur gerelateerd als Wingspan en Finspan, maar is zeker een aanrader voor de natuurliefhebber. Ik heb het over Everdell. Je kiest een leuk dierfiguurtje en hier speel je mee. Je moet een stad bouwen voor de beschaving bosdiertjes onder de grote Ever Tree door vier seizoenen heen. Je zet je figuurtjes strategisch neer op het bord om aan bouwmaterialen te komen en je kunt kaarten spelen om je eigen stad te bouwen. Daarnaast kun je door het leggen van kaarten speciale gebeurtenissen verdienen die punten waard zijn. Alle dierkaartjes hebben een leuke quote en de tekeningen zijn prachtig! Het heeft niet zo veel met de natuur te maken behalve dat de beroepen van de diertjes wel bij het gedrag en de leefomgeving van een diertje past en dat het natuurlijk over diertjes, een boom en natuurlijke grondstoffen gaat.
De grondstoffen zijn van 3D-vormpjes en de speciale gebeurtenissen liggen rond een hele grote 3D-boom! Ook dit spel heeft weer allerlei uitbreidingen én een manier om het in je eentje te spelen. Deze keer speel je tegen Rugwort de kwaadaardige rat die graag de boel onveilig maakt in Everdell. Ik heb de water uitbreiding: Pearlbrook. Hiervan heb ik ook een luxe versie met nog meer dierfiguurtjes en 3D-speciale gebeurtenissen. Mij deed het heel erg denken aan de kleine prentenboekjes van vroeger over onder andere Pieter Konijn, Vrouwtje Plooi en Poekie Poes.
Een sneller en minder ingewikkeld spelletje is kaartspelletje CuBirds. CuBirds kan met zijn tweeën erg snel gaan maar ik heb dit nog niet met meer dan twee mensen gespeeld. Bij dit kaartspel moet je vogelfamilies van dezelfde soort verzamelen en de tekeningen lijken heel erg op het telefoon spelletje Crossy Road. Herken jij alle pixelige vogeltjes? Met twee vogelsoorten had ik wel moeite om ze te herkennen in deze stijl.
Tot slot een laatste aanrader die ik wel leuk aanraad, maar nog niet zelf gespeeld heb. Wel staat dit spel nog op mijn lijstje om uit te proberen: Meadow. Wederom val ik voor de prachtige tekeningen. In dit spel ben je een wandelaar die dieren, planten en landschappen gaat ontdekken. Door per beurt actiefiches te leggen kun je kaarten verzamelen die je in kolommen in je speelgebied moet leggen. Kaarten kunnen alleen op elkaar liggen als symbolen overeenkomen. Een vogel moet bijvoorbeeld op een rups en een roofvogel op een andere vogel. Door je fiche bij het kampvuur te leggen kun je weer speciale acties uitvoeren.
We zijn natuurlijk allemaal geld aan het besparen in januari maar misschien heeft één van je kennissen wel een leuk natuurbordspelletje in de kast staan om je honger naar het buitenleven te stillen. En anders weten tweedehands winkels en websites vast wel raad. Dat is ook nog eens goed voor het milieu. Morgen ga ik mijn kerstboompje weghalen en daarna ga ik maar eens een poging wagen om de Automa te verslaan in Wingspan.